Reklama

Gospodynie z Bażanówki polecają

Opublikowano:
Autor:

Gospodynie z Bażanówki polecają - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Dzisiaj najsmaczniejsze potrawy i dania polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bażanówce. Wśród prezentowanych dań znalazły się: knedle ziemniaczane, kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami, magiczne ciasto, rolada szpinakowa, sałatka ze śledziem i schab w kapuście. Wszystkie przepisy są sprawdzone a potrawy bardzo smaczne. Zapraszamy do próbowania!

Koło Gospodyń Wiejskich w Bażanówce istnieje od 83 lat. Powstało w 1933 roku. Zawiesiło swoją działalność na czas II wojny światowej. W 1945 roku po ustaniu walk koło uaktywniła Helena Niemiec, która teraz liczy sobie 103 lata. Jest honorową przewodniczącą i członkinią KGW.

W kole aktywnie działa trzydzieści gospodyń. Do honorowych przynależy dziesięć pań. Funkcję przewodniczącej pełni Eugenia Malik, zaś zastępcą jest Zofia Ciupka.

KGW Bażanówka organizuje lub współorganizuje sporo imprez cyklicznych, m.in. Dzień Seniora, Wybór Baby i Chłopa Regionu, Dzień Kobiet oraz tradycyjną Wigilię. Panie uczestniczą również w wydarzeniach przygotowywanych przez inne koła i organizacje z terenu gminy Zarszyn.

Polecamy jeden z przepisów:

Knedle ziemniaczane

Ciasto
Składniki:

  • 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szczypta zmielonego imbiru

Farsz
Składniki:

  • 20 dag dobrze odciśniętego białego sera
  • 2 duże łyżki utartego na tarce żółtego sera
  • duża cebula
  • olej z oliwek do smażenia cebuli
  • sól
  • 1 żółtko
  • biały pieprz

Wykonanie:

Ze składników wyrabiamy ciasto. Robimy z niego wałek. Kroimy większe i grubsze plastry. Smażymy drobno posiekaną cebulę, aby delikatnie ją zeszklić. Gdy przestygnie, dodajemy do niej biały ser. Ucieramy. Następnie dodajemy żółty ser i żółtko. Dobrze przyprawiamy. Na plastry ciasta nakładamy farsz i zlepiamy je. Gotujemy w garnku osoloną wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzucamy knedle. Delikatnie mieszamy. Jak wypłyną, to jeszcze gotujemy je przez 3 minuty.

Więcej w 44 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE