Rogalik – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, o masie od około 30 do 100 gramów, w kształcie zbliżonym do rogów krowy, wykonanego ze zwiniętego trójkątnego placka. Sposób wypieku dobiera się tak, aby wypieczona skórka była gruba i krucha. Rogalik zazwyczaj posypany jest makiem, innym ziarnem bądź kruszonką. Może też zawierać słodkie nadzienie.
Takie świętowanie to jest to, co lubimy najbardziej, w związku z tym podrzucamy Wam przepis na przepyszne rogaliki aby dzisiejsze świętowanie było pyszne.
Składniki
- na całą porcję (tj. 48 małych rogalików):
1 kostka margaryny
5 dag drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 całe jajka
- na pół porcji (24 małe rogaliki):
1/2 kostki margaryny
2,5 dag drożdży
1/8 szklanki ciepłego mleka
4 łyżeczki cukru
1,5 szklanki mąki (lub 2 niepełne mniejsze szklanki)
szczypta soli
1 całe jajko
Sposób przygotowania:
Margarynę podgrzewamy tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna. Drożdże wkruszamy do ciepłego ale nie gorącego mleka które nie powinno parzyć palca jak go do niego włożymy , dodaję cukier i mieszamy do rozpuszczenia składników. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margarynę. Mieszamy łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Przykrywamy miskę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dzielimy ciasto na części i każdą z nich po kolei rozwałkowujemy w koło i dzielimy na równe trójkąty , nakładamy dżem lub nutellę ( można i banany) i z każdy trójkąt zawijamy formując rogalik. Wyłożone na blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 st. C około 15 - 20 minut.