Reklama

Reklama

Boże Narodzenie już niebawem. Zaskocz swoich gości ciastem choinkowym

Opublikowano: 8 grudnia 2019 11:18
Autor:

Boże Narodzenie już niebawem. Zaskocz swoich gości ciastem choinkowym - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Święta to czas kiedy słodkościom się nie opieramy i bez wyrzutów sumienia je zjadamy. Przesadzać też nie możemy i dobrze o tym wiemy, że najlepiej się nimi delektować i z każdego rodzaju po kawałeczku smakować.

Ja lubię ciasta bakaliowe, mocno owocowe, z daktylami, brzoskwiniami i migdałami, ozdobionymi orzechami. Może powiecie, że to takie zwykłe połączenie, ale jest jedno małe zaskoczenie, bo do ciasta chałwy dodałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Dzięki foremce cisto choinkowe powstało i bardziej świąteczną formę przybrało - rymuje na swoim blogu kulinarnym Monika Lemko.

Składniki na niewielką foremkę ok. 25 cm:

50 g mąki pszennej ekstra,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
15 g cukru wanilinowego,
100 g suszonych daktyli,
100 g suszonych brzoskwiń,
50 g płatków migdałowych,
70 g chałwy,
ponadto:
masło do wysmarowania formy,
1 łyżka wiórek kokosowych do podsypania,
bakalie, cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 175°C.

enlightenedRada: wybierajmy daktyle i brzoskwinie, które są miękkie.

Foremkę smarujemy masłem i oprószamy wiórkami kokosowymi.
Daktyle i bakalie bardzo drobno kroimy.

Jajka miksujemy z cukrem wanilinowym i chałwą do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Połowę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do jajek i ponownie miksujemy.
W pozostałej część mąki obtaczamy pokrojone bakalie.
Owoce, płatki migdałowe mieszamy z ciastem, które przekładamy do foremki.
Pieczemy ok. 30 min, kiedy wierzch się zarumieni przykrywamy papierem do pieczenia.
Przed wyjęciem z piekarnika wykonujemy test patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy bakaliami.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.