Inicjatywa pod nazwą „Smaki Pogranicza – Gotuj z Polanami!” dobiegła końca. Finał projektu zorganizowano w sobotę i niedzielę. W pierwszym dniu miała miejsce degustacja kulinariów przygotowanych w trakcie trwania projektu, zaś w drugim podsumowano działania i spotkania z warsztatów kulinarnych. Częstowano daniami regionalnymi, m.in. knyszami, proziakami, chlebem, wędzonymi szynkami, kiełbasiankami, pasztetami, pieczonymi mięsami i gołąbkami z tartych ziemniaków.
– Przepis na gołąbki ma już ponad sto lat – mówi Joanna Cichacz, która nie tylko napisała projekt, ale również prowadziła zajęcia merytoryczne i praktyczne jako kucharz. – Nauczyłam się go od mojej babci. A teraz przekazałam naszym uczestnikom. Wszyscy bardzo sobie chwalili gołąbki i mówili, że nigdy takich nie jedli. Sekret ich smaku tkwi w sosie śmietanowym.
Więcej w 35 numerze Tygodnika Korso Gazeta Sanocka