Reklama

Pączki, faworki i donuty czyli tłusty czwartek!

Opublikowano: czw, 24 lut 2022 07:00
Autor:

Pączki, faworki i donuty czyli tłusty czwartek!  - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Tradycyjne z powidłami śliwkowymi lub z czym kto tylko zapragnie: toffi, adwokatem, różą - w tłusty czwartek w naszym menu królują pączki. I choć dietetycy biją na alarm, że to kaloryczne bomby, to w tłusty czwartek trudno znaleźć osobę, która odmówi sobie skosztowania tego przysmaku.

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą), znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. 

Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych (pokutnych), jako przygotowanie do Świąt Wielkanocy powinni zachowywać wstrzemięźliwość jako wyraz umartwienia. Może wypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca.

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. 

Zatem, kto jeszcze nie zdążył, podpowiadamy dobry przepis i zabieramy się do pieczenia pączków.

Składniki:

CIASTO:
1 kg mąki (najlepiej tortowej)
100g drożdży
100g cukru
0,5 l mleka
6 żółtek
1 całe jajko
Szczypta soli
5 łyżek oleju
1 cukier waniliowy
1 kieliszek wódki lub spirytusu
1 l oleju do smażenia

NADZIENIE:
marmolada, toffi, budyń

Sposób przygotowania: 

Pyszne pączki bardzo łatwe do zrobienia

  • 1. Do dużej miski dodajemy drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem – dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    Do wyrośniętej masy dodajemy jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Formuję z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na części, wałkujemy placki grubości 1 cm i wycinamy krążki np. szklanką. Wycięte koła układamy na blacie podsypanym mąką i zostawiamy znowu do wyrośnięcia na ok. 15 min.
    W tym czasie w garnku rozgrzewamy olej.
    Do nagrzanego oleju wrzucamy wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią – przekręcamy patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjmujemy na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabijamy szprycą nadzieniem – marmolada, toffi, budyń itp.

 

S M A C Z N E G O !

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy